Δραματοθεραπεία

Περιγραφή

Οι ομάδες αυτογνωσίας μέσω του Δράματος στοχεύουν στην ενημέρωση και την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων γύρω από ζητήματα που τους απασχολούν. Οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν ζητήματα και συγκρούσεις μέσα σε ασφαλές πλαίσιο με δημιουργικό τρόπο.

Πολλές προκλήσεις της εφηβείας όπως είναι το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, η ανάπτυξη της σεξουαλικότητας και ο αποχωρισμός από την παιδική ηλικία αποτελούν πολύτιμο υλικό ώστε οι έφηβοι να γνωρίσουν σταδιακά και τον εσωτερικό τους κόσμο. Ορισμένες φορές όμως αυτές οι προκλήσεις δημιουργούν δυσκολίες και εσωτερικές συγκρούσεις στο άτομο οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην απομόνωση του.

Η ομάδα λοιπόν δύναται να αποτελέσει έναν ασφαλή χώρο ώστε να εμπεριέχει όλες τις δυσκολίες και φυσικά να προτείνει λύσεις στοχεύοντας στην απαλλαγή του ατόμου από αυτές τις συγκρούσεις.

Ζητήματα όπως το άγχος, η μοναξιά, οι φοβίες, η απόκτηση της νέας ταυτότητας είναι ορισμένες από τις θεματικές ενότητες με τις οποίες θα εργαστούμε σε αυτή την ομάδα προσεγγίζοντας τες μέσα από τεχνικές της Δραματοθεραπείας. Βασικό εργαλείο της ομάδα μας είναι η τέχνη. Τεχνικές όπως η κίνηση, η αναπαράσταση, το θέατρο, τα εικαστικά, η αφήγηση ιστοριών, ο κινηματογράφος κ.α. που δανειζόμαστε από το χώρο των τεχνών ενισχύουν και ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα των εφήβων και το αίσθημα του ανήκειν και της ομάδας.

Η Δραματοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο ψυχοθεραπείας κατά την οποία η χρήση τεχνικών θεάτρου έχει σαν στόχο την επαφή του ατόμου με τις βαθύτερες, άγνωστες πλευρές του. Τα άτομα που δουλεύουν μέσα σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία κάνουν χρήση τόσο του λόγου όσο και του σώματος τους, ενεργοποιώντας έτσι τη δημιουργικότητα τους και πετυχαίνοντας έναν ουσιαστικό διάλογο με την ψυχή τους μέσα από το συμβολισμό και τη μεταφορά. Ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες Δραματοθεραπείας είναι: Κίνηση, Παίξιμο ρόλων, Αναπαράσταση μύθων, Κατασκευή μασκών, Εργασία με ποιήματα, κείμενα, θεατρικά έργα, Εικαστικά, Αφήγηση, Χρήση μουσικών οργάνων, Τραγούδι.

Θεματικός Κύκλος

i. «Συνάντηση με το άγχος»
Ένα εργαστήρι για την κατάσταση του άγχους και τις συνέπειες του.

ii. «Το πέρασμα»
Ένα εργαστήρι για την αναζήτηση της ταυτότητας του έφηβου.

iii. «Το ταξίδι του ήρωα»
Ένα εργαστήρι για τη μοναχικότητα και την αποξένωση

iv. «Σχολικός εκφοβισμός»
Ένα εργαστήρι για το αίσθημα του φόβου στο σχολικό πλαίσιο.

Υπεύθυνη εργαστηρίου : Αφροδίτη Φουτρή
Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην ατομική και ομαδική δραματοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων. Στα πλαίσια της κλινικής της εμπειρίας έχει εργαστεί σε δομές ψυχικής υγείας, οικοτροφεία, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα ημέρας και σε δομές με κακοποιημένα παιδιά και εφήβους. Επίσης ως σύμβουλος απασχόλησης από το 2005 έως και το 2010 εργάστηκε με μετανάστες και άνεργες γυναίκες και προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά σε πολλούς κοινωνικούς φορείς όπως κέντρα απεξάρτησης, ορφανοτροφεία και συλλόγους που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες. Εργάζεται ιδιωτικά στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει εργαστήρια Δραματοθεραπείας και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες

Τηλ: +30 2310 850 008
Email: info@spookville.eu
Αθανασίου Σουλιώτη, 15, Θεσσαλονίκη, 54642

Κόστος Εργαστηρίου

Κόστος εργαστηρίου : 50€/ μήνα (συμπεριλαμβάνεται 24% Φ.Π.Α. )